Door Peter
Om te kijken op welke manier de leemstuc het best tegen regen beschermd kan worden, ga ik een paar strobalen plaatsen op een plek die zeker nat regent: de woonkamer.
Eerst met de klemmetjes de strobalen naar beneden persen, en met panlatten vastschroeven. Die klemmetjes kunnen nog wat verbetering gebruiken... Maar het werkt wel.
Vervolgens heb ik de buitenkant met een elektrische heggenschaar gladgeschoren. Hierdoor ontstaat er een vlakke, vaste ondergrond voor de leemstuc.
De eerste laag leemstuc is een mengsel leem/zand. Deze stuc is makkelijk in de strobaal te werken, makkelijker dan leem waar al strovezeltjes in zijn gemengd. De tweede laag wordt wel een laag met gehakselde stro er doorheen. Deze stro werkt als een soort wapening, waardoor er een stevigere stuclaag ontstaat. De laatste laag wordt de finish-laag waarmee ik ga experimenteren de watervastheid te verhogen.
Er is voor morgen regen voorspeld, terwijl de finish er nog niet op zit. Ook dat is natuurlijk een onderdeel van het experiment. Al staat de uitkomst van dat experiment al bijna vast: een gedeelte zal er wel af spoelen...
Edit: die finishlaag is er nooit op gekomen. Het resultaat is dat er met hele harde regen en wind, er wel wat leem af spoelt. Maar dat is nooit veel. We kunnen dus nog steeds op zoek naar een goede finishlaag, maar als we dat niet doen, moeten we gewoon af en toe wat leem bijsmeren. De muur kan veel hebben blijkbaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten