vrijdag 29 september 2017

leemproef

Om te kijken op welke manier de leemstuc het best tegen regen beschermd kan worden, ga ik een paar strobalen plaatsen op een plek die zeker natregent: de woonkamer.


Eerst met de klemmetjes de strobalen naar beneden persen, en met panlatten vastschroeven. Die klemmetjes kunnen nog wat verbetering gebruiken... Maar het werkt wel.


Vervolgens heb ik de buitenkant met een elektrische heggenschaar gladgeschoren. Hierdoor ontstaat er een vlakke, vaste ondergrond voor de leemstuc.


De eerste laag leemstuc is een mengsel leem/zand. Deze stuc is makkelijk in de strobaal te werken, makkelijker dan leem waar al strovezeltjes in zijn gemengd. De tweede laag wordt wel een laag met gehakselde stro er doorheen. Deze stro werkt als een soort wapening, waardoor er een steviger stuclaag ontstaat. De laatste laag wordt de finish-laag waarmee ik ga experimenteren de watervastheid te verhogen.

Er is voor morgen regen voorspeld, terwijl de finish er nog niet op zit. Ook dat is natuurlijk een onderdeel van het experiment. Al staat de uitkomst van dat experiment al bijna vast: een gedeelte zal er wel af spoelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten