dinsdag 15 augustus 2017

Strobalen halen

De 500 balen die we vorig jaar hadden opgehaald waren er niet genoeg. Dat wisten we, maar meer konden we er gewoon niet kwijt. Daarom zouden we dit jaar nog nieuwe balen bijhalen.

Na telling (van de balen op zolder en de balen voor de muren) bleek dat we nog maar 20 balen extra nodig hadden. Nou, daar maken we dan 40 van, dan hebben we zeker genoeg.

De boer belde maandagavond; hij was net begonnen met persen, we konden de balen al meteen meenemen. Zo snel kon ik natuurlijk geen trekker, aanhanger en mensen regelen. Wel voor de volgende ochtend.

Die volgende ochtend begon koud en vochtig. Niet goed voor strobalen.... Bovendien zag het er in het westen al heel donker uit, terwijl de regen pas voor in de middag voorspeld was. Voortmaken dus!

Daaf op de trekker
Met de buurtjes op hun trekker met aanhanger naar het veld. De balen lagen langs de rand van het veld, geen goed teken... Daaf achter het stuur, Willem en ik gooiden de balen op de kar. Zo gepiept, al waren er een aantal balen bijna niet te tillen zo zwaar. Ook geen goed teken.

Op weg naar huis wat druppeltjes, snel de balen in het huis leggen. We waren er net mee klaar of de regen barstte los. Timing!

Omdat de balen niet helemaal droog waren, liggen ze op de grastegels, los van elkaar.

De zware balen bevatten veel (te veel) gras en groen riet. Deze balen waren al warm van de broei, en zijn niet te gebruiken. Uiteindelijk zijn er 20 balen acceptabel. Niet veel voor de moeite die we er voor gedaan hebben. Maar goed, misschien zijn het er wel genoeg.Geen opmerkingen:

Een reactie posten