Als eerste heb ik het kelderraam gemaakt, een mooi klein raampje om uit te proberen hoe zo'n kozijn te maken is. Deze week heb ik het kozijnhout geschaafd en ongeveer op lengte gemaakt, dus nu moeten alle balken afgewerkt worden.
Genummerd, en gesorteerd op kozijn |
Omdat de onderdorpel ook nog een schuine kant heeft, zijn het heel veel bewerkingen na elkaar: schuin afzagen, sponning zagen, lengte aftekenen, recht zagen en (nu voor de bovenkant) de sponning er uit.
Onderkant van de stijlen, met schuine kant |
Hier verbinding van de bovenkant van het kozijn (haaks): |
En hier de verbinding met de onderdorpel, waar een schuine naad in zit. Dat ziet er goed uit, al zeg ik het zelf! |
Een gedeelte van de voldoening wordt wel getemperd door de hoeveelheid fouten in het hout. Een paar balken moet ik echt opnieuw doen, omdat ze te veel slechte plekken hebben. Zoals deze:
Hout is een natuur-product, geen industrie-product. Er zitten dus wat onregelmatigheden, "foutjes" in. Sommige fouten, zoals knoesten, zien er prachtig uit, als ze maar op een plek zitten die niet erg aan zon en water bloot staat. Maar andere fouten geven een wat ongemakkelijk beeld: "meutel" (houtworm). Hoewel deze al lang niet meer actief is, ziet het er uit alsof de degradatie al begonnen is. En dat in een nieuw huis...?
We zullen per kozijn beslissen of er een balkje vervangen gaat worden of dat het nog wel kan. Omdat we pas 2e helft augustus weer kunnen schaven in de houtwerkplaats, betekent "een balkje vervangen" ook een vertraging van 4 weken. Maar ja, als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten