woensdag 26 april 2017

Groentetuin update

Door Marleen
Wat was vorig jaar een ellendig groentetuin jaar. Eerst een nat voorjaar met als gevolg mislukte zaaisels en een slakkenplaag (ook door de zachte winter), toen konijnen en muizen in de tuin die alles opvraten, en daarna langdurige droogte en warmte, waardoor de volgende zaaisels ook mislukten. Uiteindelijk heb ik alles maar laten gaan, want ik had geen zin en tijd meer voor deze hopeloze strijd. En dat was ook iets wat ik niet had moeten doen. Want het was deze lente één overwoekerde bende. Dus in het vervolg niet vergeten: bedek altijd de bodem met mulch, óók als je besluit even niks met de groentetuin te doen. Want door de mulch krijg je nauwelijks onkruid (en het beschermt natuurlijk de bodem en het bodemleven), waardoor je later niet zoveel hoeft te wieden. Nou ja, wieden kan je het niet eens noemen. Met riek en spade ging ik het oerwoud te lijf: enorme kluiten gras, woekerende pollen brandnetels, lange slierten winde, overal uitgezaaide vergeetmenietjes en moederkruid...
Inmiddels is het grootste deel van de moestuin weer netjes.



De vakken waar nu planten staan (bv aardbeien, sla, knoflook e.d.) heb ik inmiddels bedekt met mulch (hier afgemaaid gras). Waar ik heb gezaaid ligt natuurlijk niks, want dan komen de zaadjes niet op!

Folie ingraven
Een deel van de problemen denk ik op te kunnen lossen door folie in te graven rondom de groentetuin, zo'n 30 cm in de grond. Zo kunnen konijnen en woekeronkruiden (winde, brandnetel en kweekgras) niet mijn tuin binnen komen. Het is een rotklus, maar steeds doe ik een paar meter, en inmiddels ben ik bijna rond. Hiervoor kon ik dakfolie gebruiken wat van het Eco-Expohuis afkwam. Ik kom nog 8 meter te kort (8 meter x 60 cm, EPDM of PVC), dus mocht iemand nog iets hebben liggen, dan graag!

Het eerste stuk dat ik heb ingegraven. Nog even oefenen hoe ik de folie mooi strak moet krijgen.
Inmiddels ben ik bijna helemaal rond, op 8 meter na.

Eerste zaaisels
Eind maart was het even prachtig weer, en toen heb ik al veel dingen gezaaid: schorseneren, pastinaak, radijsjes, wortel en winterwortel, bosuitjes, zaai-ui, raapsteeltjes, koolrabi, snijbiet, snijselderie, pluksla, spinazie, mosterd, melde, courgette, rucola, en winterkers. Maar vervolgens bleef het weken koud en droog, en is er nauwelijks iets opgekomen. Alleen de mosterd doet het goed. Ik zal waarschijnlijk het meeste opnieuw moeten zaaien.

Binnen voorzaaien
Emke en ik hebben veel binnen voorgezaaid. Vooral de bonen, want vorig jaar waren alle bonen, kapucijners, erwten, peultjes e.d. door de bonenvlieg aangetast, waardoor de zaailingen op 3 cm boven de grond afstierven. Ook verschillende soorten kool, tomaten, paprika, prei, courgettes, mais, ananaskers, diverse kruiden e.d. staan nu binnen op de vensterbank. De zaailingen binnen doen het erg goed, en de eerste bonen staan alweer in de volle grond.

WC-rolletjes in tweeën knippen. Dat werden de zaaibakjes.

Resultaat na 2 weken!
Maar eigenlijk zijn ze wel veel te sprieterig. Ze krijgen binnen te weinig licht....
Voorzaaien in een lichte kas zou nog veel beter zijn!

Aardappels
Ik heb 33 kuipen aardappels gepoot, en 2 vakken in de groentetuin. Dit jaar Rozeval, Frieslander en Gloria, en een paar soorten supermarkt-aardappels. In de kuipen deed ik compost (gratis af te halen bij de milieustraat), een beetje patentkali, en een dun laagje houtsnippers erover tegen uitdrogen en onkruid. Dan een rol gaas over de kuipen tegen plunderende kippen. Want ja, natuurlijk zaten die er de dag erna al in te wroeten... (edit okt. 2017: toch lage opbrengst in deze bakken. Waarschijnlijk te droog geweest. Volgend jaar toch maar weer in de volle grond)


Bloesem
De perenboom en de appelbomen hebben echt weer prachtig gebloeid! Maar het was afgelopen weken erg koud, en er vlogen nauwelijks insecten om de bloesem te bevruchten. Hopelijk valt het mee en hebben we toch een mooie oogst. Van de bloemen hebben we in elk geval genoten!

Veeeeel bloemetjes! Dit is een appelboom.

Frambozen
De framboos die ik vorig jaar al uit de grond had willen halen (met de nadruk op had willen), heb ik dan toch eindelijk nu aangepakt. Het was al aardig te laat, want de worteluitlopers zaten al meters verderop. Ik zal ze nog wel geregeld tegenkomen ben ik bang... Ik heb mooie bakken gekregen van Irene, die erg geschikt zijn voor de framboos. Hierin kunnen ze naar hartenlust woekeren! De planten zaten al wel in blad op het moment dat ik ze verplaatste, dus ze zien er nu niet al te florissant uit. Maar dat komt wel weer goed. Misschien hebben we dit jaar geen frambozen, maar dat is dan maar zo. 
Zo was het, met onder de grond een wirwar van frambooswortels.
Inmiddels is dit er allemaal uit, ook het tegelpad. Hier komen houtsnippers. Ik denk dat dat fijner is, en beter voor de bodem. Ik graaf wel een randje tegels rechtop langs de plantvakken, zodat de grens duidelijk is. Voor zowel de planten, als de houtsnippers, als voor mij!

Framboos en tegels eruit. Tegelrandje en folie erin. Nu nog de houtsnippers.
Dezelfde plek, maar dan met uitzicht over de hele groentetuin.

Ik had ook nog 3 Japanse wijnbessen, die als verrassing allemaal een paar afleggers hadden gemaakt.
Achter in de tuin heb ik het hek vrij gemaakt, en ze daar in gezet. En meteen houtsnippers op de grond.
Nu nog palen met draden waar ik ze langs kan leiden.

Keurige vakken met aardbeien, aardappels, stekken van anjertjes (uit de tuin van oma) voor op het dak van het huis, spontane zaailingen van Roomse kervel en jawel: asperges! Maar die geven pas over 2 jaar de eerste asperges. Paadjes van houtsnippers, vakken van planken.
On-ontgonnen gebied
Achter in de groentetuin heb ik het nog nooit ontgonnen. Het staat vol met onkruid, helaas ook akkerwinde en kweekgras. En de grond eronder is zooo poederig en zanderig, zonde om al het groen eraf te halen. We hebben een volle aanhanger oude stalmest opgehaald bij Ties, de boer uit het dorp. Ik heb de schapenmest overheen gegooid, en veel ander organisch afval. Nu nog alles bedekken met minstens 2 lagen bruin karton en erop houtsnippers. Al het onkruid eronder gaat dan vanzelf dood. Als het goed is heb ik dan volgend jaar mooie zwarte grond wat ik zo kan gebruiken voor de groentetuin!

Aanhanger schapenmest erover.

Het ziet er nu echt niet uit, wat een rommeltje!
Maar deze zooi moet dus nog verteren, als ik er een laag karton overheen leg.

1 opmerking:

  1. Wat heb je hard gewerkt, Marleen! En wat ziet het er allemaal netjes uit. Nu maar hopen op groeizaam weer. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen