woensdag 21 december 2016

De laatste staander

Ik had verwacht vorige week klaar te zijn met het vastlijmen van de 2 balken op elk van de 7 liggers, maar helaas, dat was niet gelukt.

Vandaag wel, evenals het overeind zetten van de laatste staander met de ligger die daar op rust.

De ligger + staander zijn klaar, dus kan de driepoot weg

Met de driepoot heb ik eerst die linkse ligger in positie gebracht (houtverbinding met de curve gezaagd, en dan evenwijdig aan de andere liggers ophangen). Vervolgens een horizon op deze balk getekend, afgetekend waar de staander moet komen, en onder welke hoek. Vervolgens de balk weer naar beneden, om op de grond de houtverbinding met deze staander af te tekenen en te zagen.

Daarna weer optillen (Willem kwam langs om de bijen te behandelen en thee te drinken), aan de driepoot vastbinden zodat de takel vrij is voor de staander, opmeten hoe lang de staander moet worden en deze er onder takelen; prachtige verbinding.

Het is al vroeg donker... De hoeksteun en anti-omval-latje met lijmklem

Daarna de twee balken er op gezet: eerst de ligger "exact" vlak poetsen, balken voorbereiden (deze hebben geen liplas, want ze zijn korter dan 6 meter; dat schiet lekker op!), en lijmen maar.

Het op de lijmverbinding leggen van de te lijmen balk, in je eentje, is niet zo makkelijk als het lijkt. Maar met twee hulpmiddeltjes gaat het makkelijk en veilig: hoeksteuntje en anti-omval-latje. De hoeksteun zit net iets hoger dan het lijmvlak. Zo kan ik eerst de andere kant op het lijmvlak zetten, en daarna de balk van het hoekje afpakken en op de verbinding leggen. Om te voorkomen dat de scheefstaande balk omvalt, heb ik met een lijmklem een latje vastgezet waar de balk tegen kan rusten.

Nu nog schroeven en klaar!

Er komen nog drie liggertjes (3,5 meter en korter). Maar deze kan ik nog niet neerzetten; daarvoor moeten eerst de strobalen-muurtjes-panelen met "curve" gemaakt worden. Hierdoor gaat de woonkamer nog meer vorm krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten