zaterdag 12 november 2016

Beugeltje hier, hoekje daar

De constructie van ons huis is op sommige plekken flink anders gemaakt dat indertijd door de constructeur is doorgerekend. Daarom had ik hem laatst gevraagd eens langs te komen om het geheel te beoordelen.

Hij was tevreden over het grootste deel van het huis. Wel kon de ophanging van de curve aan de paneeltjes wat versteviging gebruiken, en vooral de nog te maken curve voor het beneden-dak mag meer "body" krijgen dan zoals deze curve bij het bovendak gemaakt is. Daar komen we wel uit.

De curve van het bovendak heeft vandaag wat versterking gekregen: opwaai-ankers (stevige strip met gaatjes) met een omgebogen hoekje. De vele (speciale) spijkertjes vangen veel druk op; lekker stevig zo.


Zoals je op de foto ziet, moest ik de strip scheef buigen. En aangezien de curve bij elk staandertje een andere hoek maakt, moest ik heel veel stripjes in heel veel verschillende hoeken buigen. Hier zie je hoe dat ging: hoek meten, opschrijven, in de goede hoek buigen, in de goede volgorde op het stapeltje leggen, in de goede volgorde op de staanders schroeven.

De strippen voor de hoofdmuur
Een ander plekje ter versteviging is het maken van windkruizen in de binnenmuren. Montage-band met diezelfde speciale spijkertjes. Als je ze schuin in het hout zette en halverwege het in het hout slaan rechtsloeg, kon ik de band met flinke voorspanning vast-timmeren.


De eerste muur met windkruis. Beneden nog 4, en de muurtjes boven krijgen ook zo'n behandeling.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten