dinsdag 23 juli 2019

Plafond lemen

Door Peter
Nog een laatste poging om met de leemspuit het plafond goed te krijgen.

Als eerste: het mengsel. De leem meng ik normaal met metselzand, en daar zitten best grote korrels tussen, die de eigenschap hebben tegen de muur terug te kaatsen en je te zandstralen. Beter dus om zand te vinden met fijnere korrels. Ik heb wat verschillende zandsoorten gehaald, waarbij voegenzand het meest geschikt was. Een proefstukje op de muur gaf mooi resultaat!


Omdat de leem slechts gedeeltelijk op het plafond blijft plakken en de rest weer naar beneden komt, moest de hele woonkamer leeg. Dat was zowiezo een keer nuttig... En het ziet er opeens als een woonkamer uit! 


De steiger staat klaar voor het eerste hoekje. 


Er zit ook nog een winterkoninkje te broeden in het plafond, daar moet ik wel een beetje uit de buurt blijven.


Zie hier het eerste resultaat. Dikker aanbrengen heeft geen zin, het gaat op een gegeven moment druppelen.


Het leemspuiten is heel veel werk. Leem zeven, blijven roeren anders zakt het zand teveel naar beneden, verstopping in de spuit komt toch nog wel eens voor, alles inclusief jezelf wordt heel vies, en de plekken waar het eigenlijk om gaat zijn nog steeds niet dicht, zo zie je op de onderstaande foto. 


De allerlaatste poging gaat zijn dat we eerst deze plekken met stroleem gaan vullen, en glad maken. Als de ondergrond vlak is, dan kan je met spuiten er een mooi egaal sluitend laagje overheen aanbrengen.

En als dat niet lukt, dan ga ik er een plastic folie tegenaan zetten om de strobalen te beschermen tegen de dampdruk (warme, vochtige lucht die in de strobalen kan condenseren en daar het stro nat kan maken). Maar hopelijk is dat niet nodig.

Wordt dus nog steeds vervolgd... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten