maandag 5 maart 2018

Lateien boven de kozijnen

Door Peter
Een raam is meestal breder dan een strobaal. Daarom moet er meestal een paneel ingekort worden om plaats te maken voor het kozijn. Bij bijna alle ramen kon dat paneeltje probleemloos weggezaagd worden, omdat het dak er niet veel op steunde. Bij twee kozijnen echter ligt er precies op dat weg gezaagde paneeltje een dakbalk. De curve zelf is niet sterk genoeg om de krachten van deze dakbalk op te vangen, dus moet er een latei onder komen. En die latei moet IN de naastliggende paneeltjes gestoken worden om goed de krachten te kunnen afgeven.

Slaapkamerraam boven het lage dak
Met een stempel heb ik de dakbalk ondersteund zodat ik de naastliggende panelen kon doorzagen. Er zijn op dat moment dus 3 panelen "weg". Met wat passen en meten heb ik de latei tussen de panelen vastgezet, zodat ze weer kunnen dragen. Daarna de dakbalk op de latei laten steunen met een kort paaltje, beetje wigvormig, zodat ik die klem kon slaan tussen de latei en de dakbalk. Bij het weghalen van de stempel bewoog er niets. Operatie geslaagd!

Zoekplaatje: grijs onderin is de latei, daar staat een paaltje op, tegen de curve aan om de dakbalk te ondersteunen. Rechts nog een restant van het middelste (weggezaagde) paneel.
Daarna het volgende kozijn met hetzelfde probleem aangepakt. Deze latei zit aan één kant in de ronde paal gestoken, en aan de andere kant in het paneeltje. En ook hier staat er een paaltje op de latei om de dakbalk te ondersteunen. En ook deze constructie is mooi stevig geworden.


Door de vorst in het niet-opgewarmde oude huis konden we een paar dagen niet wassen; de rubber slang van de wasmachine was bevroren. Helaas heeft de kraan de vorst niet goed doorstaan en is inmiddels vervangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten