vrijdag 5 augustus 2016

Plafondbalken leggen

Na een paar weekjes bomenwerk (de bodem van de schatkist was erg goed zichtbaar...) weer aan het huis kunnen werken.

De dragende binnenmuren zijn klaar, dus kan de verdiepingsvloer er op. Aan de buitenkant zijn de balken het langst, en dus ook het zwaarst. Maar gelukkig is de Skidster er nog; met een kleine aanpassing aan de palletvorken kan ik er een balk mee oppakken, naar het huis rijden en aan één kant op de muur leggen. De andere kant is er met een touw zo opgetild.


Het is een beetje puzzelen hoe de buitenste balken precies moeten komen te liggen. De buitenmuur van de eerste verdieping volgt bijvoorbeeld niet overal de buitenmuur van de begane grond. En vanwege de grote overspanning zijn de buitenste balken een setje van twee aan elkaar geschroefd. Ook komen er nog drie palen, om een knik op te vangen; daar moet ook ruimte voor zijn.

Dat puzzelen is vandaag afgerond: de buitenrand van de verdiepingsvloer is klaar. De komende dagen kan ik de vloer zonder na te hoeven denken (hoop ik) verder invullen. En daarna komt de hoofdmuur (met ruimte voor strobalen) aan de beurt!

Ondertussen is de tarwe rijp om te oogsten. De komende dagen is het droog, dus het kan zijn dat de boer besluit zondag of maandag te gaan persen. Dat betekent dat ik de komende dagen moet zorgen voor een droog plekkie voor de stro. Effe snel, want woensdag wordt het 16 graden, nat en winderig....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten