zaterdag 28 mei 2016

Kuikens en nog meer broedse kippen

De 4 kuikens van het eerste nest zijn nu ruim 2 maanden oud, en doen het erg goed. Ze worden groot, en ze redden zich prima tussen de grote kippen. We weten nog steeds niet of het haantjes of hennetjes zijn, dus dat blijft nog een tijdje spannend! Ze hebben nog lang in de keuken van het oude huis geslapen, zonder hun moeder (want die zat alweer naast de haan op stok in het kippenhok). Maar ook de kuikens in de keuken wilden hoog zitten, dus ik vond ze steeds vaker op de plank boven het aanrecht, boven op de waterkoker, koffiezetapparaat en de radio. En aangezien ze alles onder poepen tijdens het slapen, vond ik het echt tijd worden om ze eens over te plaatsen naar het kippenhok. Ik heb ze eerst een paar keer in het donker uit de keuken gehaald en in het kippenhok gezet. Na een paar avonden deed ik de deur van de keuken dicht, in de hoop dat ze uit zichzelf naar het kippenhok zouden gaan. Maar helaas, ik vond ze op de betonmolen :-) Maar na een nacht of 5 snapten ze het wel, en gingen ze keurig uit zichzelf het kippenhok in. Missie geslaagd!

Kuikens gezellig knus op de waterkoker, koffiezetapparaat en de radio. En maar poepen..! Getsie...

En...? Zouden ze het kippenhok gevonden hebben? Nee hoor, ze zitten vlak bij de dichte deur van het oude huis. Op de betonmolen dus.

Na een paar dagen wisten ze het wel zelf te vinden, en zaten ze keurig op (de nieuwe) stok in het kippenhok. Erboven zie je de haan en de stippenkip. Eronder zie je nog net een stukje van de bruine kip die probeert broeds te worden.


Na een maand aarzelen is de bruine kip (= witte kip met bruine kop en nek) toch echt broeds geworden. Ze zit op 2 eitjes van onze eigen kippen, en 5 van de Marans (kleur koper-zwart). Deze kippen leggen erg grote eieren, en zijn ook nog eens goede vleeskippen. Bovendien kunnen ze heel tam worden. Geschikte kippen voor ons dus! Een beetje spannend is het wel, want de eierschalen zijn dikker en harder dan normaal. Voor kuikens is het (nog) moeilijker om uit het ei te komen. Maar als alles goed gaat, komen de eieren dinsdag 7 juni uit!

 
Hier zit ze op: 2 eieren van onze gewone huis-tuin en keukenkip, en 6 van de zwarte Marans.
Waarvan ze er eentje inmiddels heeft opgegeten :-(

En sinds gisteren is Kareltje het zijdehoentje aan het broeden! Dat hoopte ik al zo, want ik zou graag nakomelingetjes van Kareltje hebben. Ze zit in een broedhok in de badkamer van het oude huis. Ze heeft 3 mini-eitjes van haarzelf (hopelijk zijn die bevrucht, maar dat weten we niet zeker), en 3 mini-eitjes van kriel Wyandotjes (kleur poselein). 17 juni zouden de eitjes uit moeten komen.
Spannend allemaal!


Krielkipjes Wyandotte porselein. Mooi he?

Helemaal in trance, lekker in het donker, 3 weken aan een stuk.
Dat noem ik nog eens prioriteiten stellen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten