zaterdag 18 november 2023

Nog meer giet-proefjes

Het lukt maar niet om een mooie kleurenstructuur te maken voor het aanrechtblad. Ze worden mooi glad, maar of te strak, of de kleuren zien er uit alsof er schimmel op zit... 

De proef van een paar dagen geleden gaf een mooi vlak en strak blad, maar de kleuren waren ook echt te egaal. Zo ging de kleur (witte cementpap en gele cementpap) de mal in:

... en zo kwam het er uiteindelijk uit:

De hoek rechtsonder is geschuurd met water, waarbij het schuurpapier rood afgaf, die hoek telt dus niet mee. Voor de rest: de witte vlekken zie je (te) goed zichtbaar, maar het geel is overwegend geel. We komen in de buurt, maar zijn er nog niet. 

Nog een poging, nu met volledig gevulde bodem met cement-papjes. De cement die er op valt, drukt deze papjes weg, waardoor er een structuur zou kunnen ontstaan. In de rechtsonderhoek een uitsparing waar de spoelbak in past.

Vullen met gele cement, en weer trillen.

Het resultaat is weer zwaar tegengevallen. De witte cement is zo wit, dat het niet goed mengt met de zand-cement en daardoor als een schimmelvlek achterblijft. De gele vlakken zijn te egaal geel.

Wellicht moeten we iets nauwkeuriger de kleur van die cementpapjes bepalen, en de kleur van de zandcement niet op 'maximaal' geel zetten.


Hier zijn 8 verschillende mengsels cement-kleur: 100/0, 90/10, 80/20, 60/40, 40/60, 20/80, 10/90 en 0/100. Zeker die laatste twee, amper cement maar wel veel kleur, die zullen niet veel moois opleveren. Maar het geeft wel een beeld hoeveel menging er is bij het trillen. 

De 90/10 is nog erg wit 80/20 is een mooie, egale kleur.

De 10/90 heeft al wat 'losse' keurpoeder (daar is geen cement gekomen om de kleur vast te pakken) en de 100% kleur heeft, zoals verwacht, heel veel losse poeder.

Een volgend experiment: alleen losse poeders. De hele riedel van 100/0 t/m 0/100 hebben we in verschillende dichtheden op de mal gestrooid. 


Het blok komt er omgekeerd uit, dus wat links op de mal ligt, zit rechts op het blok.

Dat ziet er al wat beter uit, maar dan moet het poeder weinig cement bevatten (dat geeft veel te witte vlekken. Maar als er heel veel poeder op komt, is er nog maar weinig verschil met de zandcement-kleur. Dus... nog een poging, maar dan met veel minder kleurpoeder in de zandcement.

Samen met Marleen hebben we het volgende 'kunstwerkje' gemaakt: dunne en dikke lagen poeder, dunne spatters en dikke scheuten.

Waar een WC-borstel al wel niet goed voor is...!


Opnieuw de zand-cement er in kleine brokjes overheen doen om het patroon van kleurpoeders en -papjes niet te veel te verstoren. Morgen gaat 'ie uit de mal, ben benieuwd wat er uit gaat komen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten