woensdag 29 november 2023

Gieten aanrechtbladen

Vandaag de grote dag voor de keuken: het gieten van het aanrecht. Sjef kwam helpen. Terwijl Sjef zich met de wapening en het invetten van de mallen begon is Peter de verschillende recepten aan het uitmeten, mengen en aanmaken. Het ging mooi gelijk op.

Marleen kwam 'het schilderijtje' maken: de bodem van de mal vol kliederen met een papje van cement, kleurstof en water. Dat bepaald grotendeels het uiterlijk.

Met een foto van een eerder experiment er naast weet ze hoe het kliederen er uit moet zien. Dat moeten we op alle platen hetzelfde doen, zodat ze er hetzelfde uit gaan zien.

Ondertussen mengde Peter de gele specie om over het kliederwerk te gieten, en de grijze cement om de uiteindelijke onderkant mee te maken. 

 
Het 'gieten' van de gele cement doen we voorzichtig met brokjes (zo droog moet de specie zijn) die we overal op de plaat leggen zodat het patroon kliederwerk niet teveel beschadigd. Dan trillen we de plaat en de brokjes vloeien tot een pannekoek-beslag over de plaat. Na een paar minuten trillen zijn de bellen er (voldoende) uit en kan de wapening er in

Daarna leggen we een dijkje geze cement tegen de zichtzijde van de mal aan en vullen de rest met gewone grijze specie.


Als laatste reien we de mal af en kan 'ie uitharden. Ondertussen had Sjef de andere mallen schoongemaakt, ingevet en voorzien van wapening. Zeker de plaat met de spoelbak kon veel ijzer gebruiken.


Nadat we het eerste plaatje af hadden (en we alle stappen / gereedschappen / materialen in gebruik hadden) konden we productie draaien voor de drie grote platen. De gele cement in twee kuipen tegelijk gemengd, en zo konden we als een trein aan de slag. Marleen kliederen, Sjef en Peter er achteraan met de gele cement.

De platen liggen op een plek waar ze de komende drie weken kunnen uitharden en ze het minst in de weg liggen.

 
 Eerst kliederen, dan de gele cement er op leggen,


... dan trillen,

dan de wapening er in, dijkje leggen langs de zichtzijde, vullen met grijze cement en als laatste mooi vlak maken.


Aan het eind van de dag lagen er 4 mallen, gevuld met specie in de goede kleuren, klaar om drie weken uit te harden. 's Avonds laat nog een keer met de spaan er over om ze nog wat gladder de strijken, folie er over om ze niet te snel te laten drogen en nu maar wachten.

Nou ja, wachten? Met andere dingen verder natuurlijk...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten