zaterdag 21 augustus 2021

Schoorsteen keuken

Om de slaapkamer van Daaf af te kunnen maken is het nodig om de schoorsteen van het fornuis in de keuken aan te leggen. Deze schoorsteen kan niet helemaal lekker door het huis; ze moet tussen de plafondbalken van de verdiepingsvloer door en tussen de dakbalken lopen, liefst in een rechte lijn. Het gevolg is dat de deur van de slaapkamer niet helemaal open kan. Helaas, maar dat is dan maar zo.

Eerst het gat door de verdiepingsvloer. Natuurlijk zit precies daar een electriciteits-leiding. Met de stroomdraden er al in...

Hier zie je de leiding van onder af. Nu loopt 'ie door de linkerbalk heen, ruim om de schoorsteen. Door deze omleiding waren de draden natuurlijk net te kort en op 10cm niet meer te gebruiken...

Vanuit dit gat heb ik de plek bepaald waar de schoorsteen door het dak heen moet. Om netjes door de schroten te zagen heb ik eerst de cirkelzaag gebruikt en daarna met een decoupeerzaag de laatste stukjes gezaagd. Bijvoorbeeld om door de panlatten heen te komen.

Het dak is hier ruim 50 cm dik. Om precies het midden van het gat in het dak te bepalen heb ik eerst een klein gaatje (20mm) geboord 'ergens ongeveer goed'. Dan daar een touwtje doorheen met een gewicht er aan. Vervolgens kun je opmeten hoeveel cm naar welke kant het precieze midden zit, om daarna daar te gaan zagen. Om van Daafs kamer naar het dak te gaan (en dat heb ik vaak gemoeten!) moet je eerst met de ladder naar de begane grond, naar buiten, met de ladder het hoge dak op, over de rand klimmen en naar de plek van de schoorsteen. O, sh@$, het gewicht van het touwtje past niet door het gaatje, weer over de rand, naar beneden, naar binnen, ladder omhoog en naar Daaf's kamer, knoopje los, weer naar beneden... etc.)

Een dak vol stro... Met de kettingzaag heb ik grofweg de stro weggezaagd, van beneden af, en daarna van boven (trap af, ladder op...) met een handzaag er een mooi rond gat van gemaakt.

Hier zie je hoeveel stro er uit zo'n klein gat komt...


De randen van het gat moeten met leem dichtgesmeerd om er voor te zorgen dat de stro brandvrij verstopt blijft. Dit heb ik grotendeels van boven gedaan, zodat je niet bedolven wordt onder de vallende leem. Maar de laatste centimeters onderaan met je van binnenuit doen (over de rand met je emmer leem, ladder af, etc.)


Nu de gaten gemaakt zijn kon ik beginnen om de leiding op te bouwen. Onder de vloer een houder, op de vloer een houder met beugels voor de omkasting en om de ruim 50 cm nog zo'n beugel.

De beugel die tegen het plafond aan komt, is een beugel die je onder een hoek kan vastzetten. Maar... het plafond loopt natuurlijk in een hele rare richting scheef, en de beugel moet wel binnen de omkasting vallen. Dus eerst met de waterpas bepaald in welke lijn het dak horizontaal loopt, dan de beugels afgetekend en op maat geslepen.

Met potlood staat de vorm van de omkasting, daar moeten de steunen binnen vallen. Het ziet er goed uit (jammer dat je er later niets meer van terugziet!) en het zit heel stevig.


 

 

Op het dak aangekomen een kleine teleurstelling; de pijp is niet lang genoeg. Dat komt omdat een pijp van 1000mm helemaal geen 1000mm is. Ja, de lengte wel, maar daar gaan nog stukken af voor de overlap tussen twee pijpen. Dus als je 5 pijpen over elkaar schuift, dan kom je zo 35cm tekort. Zucht.


Omdat er flinke regen voorspeld was voor zaterdagnacht en zondagmiddag moest ik de kraag er wel overheen zetten. Ik kon nog niet kitten, want er moet nog een verbinding in de kraag vastgeschroefd kunnen worden. Dus de plaat alleen vastschroeven en met plakband waterdicht maken.


Toch kan ik de omkasting nog niet afmaken. De bovenste pijp moet verlengd, en dat kan alleen als die onder het plafond losgemaakt wordt. Want anders zit er een verbinding tussen de stro, daar kan ik niet meer bij! Dus hopen dat die extra pijp snel komt (en niet pas na de bouwvak...)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten