donderdag 9 mei 2019

Nog meer dierennieuws

Door Marleen 
  • Vandaag kwamen Willem en Jessy de bijenkasten inspecteren. Toen ze aankwamen, ontdekten ze een zwerm bijen die in een boom hing. Als een bijenkast te vol wordt, maken de bijen in de kast een nieuwe koningin. Zodra die er is, vliegt een deel van het bijenvolk met de koningin weg naar een nieuwe plek. Eerst gaat zo'n zwerm vlak bij de bijenkast in een boom hangen, en gaan er een paar verkenners op zoek naar een geschikte woonplek voor de zwerm. Na een paar uur komen de verkenners terug, en nemen de hele zwerm mee naar de nieuwe plek. Wat een toeval dat Willem en Jessy net kwamen op het moment dat de zwerm daar hing! Ze konden hem mooi vangen (wat best lastig was, want hij hing niet netjes aan een tak, maar zat om de stam van het boompje geplakt), en ze hebben de zwerm in een nieuwe kast kunnen stoppen. Strakke actie!

Zo'n zwerm vangen doe je normaal gesproken door er een grote emmer onder te houden, en een flinke klap op de tak te geven waar de zwerm aan hangt. Dan valt de hele zwerm in de emmer. Hier was het wat lastiger omdat de zwerm niet aan een tak hing. Maar het is toch best aardig gelukt. De bijen die ernaast vielen, zijn later alsnog in de emmer gekropen.  • Vorige week hadden we wel een heel bijzondere wekker... 7 pauwen voor ons slaapkamerraam! Ze kwamen van het dierenweitje 500 meter verderop, en hadden blijkbaar zin in een wandelingetje. Ze vliegen dan gewoon over het hek heen, volgens de eigenaar doen ze dat wel vaker. Een uurtje later waren ze net zo opeens ook weer weg. 's Avonds kregen we een telefoontje van iemand die 2 kilometer verderop woont. Of we 7 pauwen misten, haha!
  • Het is lente, en dat betekent broedse kippen... Er zit er al eentje te broeden, volgende week verwachten we de eerste kuikentjes. Maar nu zijn er plotseling 4 andere kippen ook broeds geworden. Die zitten met z'n allen de legnesten bezet te houden. Ik heb meer hokjes nodig om ze allemaal tegelijk te kunnen laten broeden..! En oww... wat zullen we veel kuikentjes krijgen. Over een paar weken kuikens in de aanbieding! Wie wil??

De overige kippen trekken zich er niks van aan dat de nesten bezet zijn. Die komen er gewoon gezellig bij zitten en leggen hun ei zowat onder de broedende kip. Die heeft daar op haar beurt ook geen problemen mee. Hoe meer eitjes, hoe beter!

3 nesten, 4 broedse kippen. Dan kruip je toch gezellig samen in één nest?
  • Ook de katten genieten met volle teugen van de lente. Als wij buiten aan het werk zijn, zijn zij meestal in onze buurt te vinden. Vooral Moesje vindt het heerlijk om op een paar meter afstand een dutje te gaan doen. Zéker als de zon schijnt! 
 
Hier ligt Moesje mij gezelschap te houden in de kas.

En regelmatig worden er muizen gevangen. Goed werk, daar hebben we ze tenslotte voor (de katten dus he)
Een muisje dat zich dapper verweert. Gaat op z'n achterpoten staan en maakt zich groot.
Helaas voor de muis mocht dat niet baten...
Genieten van de zon.... WAT een leven...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten