donderdag 4 februari 2021

Start bouw kachel

Door Peter

Het bouwen van de kachel begint met de vuurkamer en riser. De vuurkamer moet zo'n 15cm boven de vloer komen om de as in een bakje te kunnen vegen. Ik heb nog wat Ytong blokken liggen die als een mooi fundament van de kachel kunnen dienen. Ook andere stapels oude stenen liggen klaar om te gebruiken. Nog wel even schoonspuiten met de hogedrukspuit...

 
Ik ben begonnen met het tekenen van de afmetingen van de kachel op de vloer. De positie van de vuurkamer wordt daarmee duidelijk. Ook heb ik mallen gemaakt voor de hoogte van de treden van de trap. 

De rekjes op deze foto geven de hoogtes aan van de trap die langs de kachel komt.
Handig om straks netjes op hoogte op te metselen.

Twee lagen Ytong onder de bodem van de vuurkamer. De mal voor de traptreden stond in de weg, die is weer even losgeschroefd. Om de kachel heen liggen de chamotte-stenen in de goede volgorde en al op lengte gemaakt. Chamottestenen zijn niet heel hard, maar zeker niet zacht. Met de betonstenen-knipper (die ik normaal voor straatwerk gebruik) zijn deze stenen prima te knippen. Dat scheelt de huur van een watergekoelde slijptafel.


 
De buurman had nog een paar kilo vuurvaste cement over van de bouw van zijn pizza-oven. Zwart poeder van PYRO-mix. In combinatie met de zuigende chamottestenen een verschrikkelijk lastig metselwerk. De stenen moeten wel nat, maar niet te nat zijn, de cement ook niet te nat, en dan heel snel op z'n plek want na een seconde is de cement al hard. Of weggespoeld. Vele stenen zijn twee of drie keer opnieuw gedaan. Uiteindelijk werkt het goed door de stenen eerst helemaal vol te laten zuigen in een emmer water en dan even laten uitlekken.

  
 
De riser maak ik van een isolerende vuurvaste steen. Deze steen is te zacht om met de stenenknipper op maat te maken. Maar met de klezoor gaat het prima, zolang je de lengte-steun niet gebruikt.
 
 
 
Die isolatiesteen is helemaal gek spul. Het neemt een halve emmer water op en dan voelt de steen nog steeds droog. Met dat zwarte PYRO-poeder was het bijna onmogelijk om die stenen, droog of nat, goed te metselen. Maar de SARKETE chamotte-cement, met grove fractie, deed het juist supergoed. Al doende leert men.

 
Door het andere ontwerp, of doordat ik niet kan tellen (of beide) heb ik drie chamotte-stenen te weinig. Even naar de winkel is er door corona nog niet bij, dus dat gaat ergens volgende week worden. Maar de riser is nu ongeveer even hoog als de bovenkant van de vuurkamer, dus kan ik opmeten hoe diep de uitsparing in de mal moet worden. Deze kan ik de komende dagen gieten. 

Komende week wordt het heel koud met extreem harde oostenwind. Jammer dat de kachel nog niet klaar is. Maar ook jammer dat de temperatuur binnenshuis waarschijnlijk onder de 5 graden gaat komen, en dan houdt het metselen van de kachel ook op. De enige manier om deze aanval van koning Winter af te slaan is voor de kachel in de woonunit zitten... Geen straf, hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten