donderdag 7 januari 2016

Kelderwaterafvoer


Dat is een mooi woord voor Scrabble, "Kelderwaterafvoer"...! Vanaf vandaag hebben we er eentje. Wat is nu het geval?

Een echt grote mijlpaal waar we naar toe werken, is "Het Dak Er Op". Dat duurt natuurlijk nog wel even. En vóór dat het zover is, moeten er wat muurtjes gemetseld worden, waar de houtskeletconstructie op komt te staan. Met die muurtjes zijn we nu bezig. Eén van die muurtjes komt in de kelder, en in dat muurtje komt een deur.


Hierin komt een muurtje met een deurkozijn
Tja, de kelder staat vol water, en dat moet ook, want door de hoge grondwaterstand zou hij kunnen gaan drijven. De kelder moet dus leeg en droog, er moet gewicht in (of naast) tegen omhoogkomen en er moet een muurtje in gemetseld worden met een kozijn er in. En daarna gaat het vast weer eens regenen en loopt de kelder weer vol. En wordt het kozijn nat.

In de kelder zit nu zo'n 10m3 water. We hebben een mooi pompje dat dat er wel uit kan pompen, maar waar laat je 10m3 water als je dat niet op het drukriool mag lozen? In de sloot, 30 meter verderop. Er loopt nog een leiding van een oude put (die onder het weggetje ligt) naar deze sloot. Dus vandaag heb ik de put weer opgegraven, en een afvoerbuis van die oude put naar het huis gelegd.


De put ligt onder het gebroken puin-weggetje. De Skidster maakte het graven in het aangetrilde grove puin een heel stuk makkelijker, want met de schep was er geen doorkomen aan. Geultje gegraven, buis erin, en alles weer netjes dicht gemaakt.

Ondertussen begon het wel te regenen, dat was weer minder.
De kippen vonden het ook geen lekker weer; zij kropen onder de trampoline.
Ik niet, ik ging bij de kachel een blogje schrijven...


2 opmerkingen:

 1. Tien kuub water, da's best veel! Hoe lang doet dat pompje erover?
  Enneh, hoe werkt dat dan als het hele huis er staat; moet er dan ook water in de kelder om te zorgen dattie niet gaat drijven? Of is het gewicht van de muren erboven genoeg om dat te voorkomen? En waarom heb je het muurtje niet gelijk in de kelder ge-betont?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het muurtje (met deuropening) meteen "betonnen" zou een heel ingewikkelde mal opleveren. En toen we de bekisting weghaalden, stonden we al 20cm in het water. Het pompje heeft vandaag 3 uur aan gestaan, en we zijn dik over de helft: op grondwater-niveau. Als het huis klaar is, is er zoveel gewicht bij dat we geen zwembad nodig hebben...

   Verwijderen