woensdag 13 maart 2024

Plan voor het bestrijden van onze boktorren

Al eerder hebben we een bedrijf laten komen om ons te laten adviseren over het bestrijden van de boktorren die in de Douglas palen zitten. Er zijn een paar mogelijkheden: 

Verhitten. Bij 55 graden gaan de larven dood, dus als je het hele huis tot zo'n 80 graden verwarmt, dringt de warmte genoeg in de dikke balken en gaan bijna alle boktorren dood. Maar... hout en leem vinden deze temperaturen niet leuk. Scheuren en barsten overal....

Vergassen. Het hele huis inpakken en er sulfurylfluoride in spuiten, twee dagen laten zitten en dan is echt alles dood dat zich in het huis bevindt. Larven, boktorren, houtworm, planten en de poezen als we die zouden vergeten... Maar het gas is echt heel giftig, ook nog eens een broeikasgas, en zo'n behandeling is vreselijk duur. Ongeveer de helft van wat het huis tot nu toe gekost heeft.

Vandaag kwam er een adviseur uit Duitsland om onze situatie te bekijken en om advies te geven over meer ecologische manieren om van die beestjes af te komen. 

Boktor wil graag warm en droog hout, dit in tegenstelling tot houtworm, die van vochtig hout houdt. Zodra je in een huis met boktor gaat wonen (en dus verwarmen) wordt het hout droger en daarmee interessanter voor de boktor. Houtworm ga je uiteindelijk vanzelf kwijtraken, omdat het hout steeds minder voedzaam wordt. 

We hoeven ons geen zorgen te maken om hout dat niet zichtbaar is. Boktor merkt aan verschil in temperatuur en vochtigheid waar de 'uitgang' is, en dat is altijd een open kant. Als er een boktor bijvoorbeeld het hout uit komt en blijkt dan in een strobaal te zitten, dan zal die nooit een andere boktor vinden en gaat dood zonder nageslacht. Gaat 'ie door de woonkamer vliegen en vindt een soortgenoot van het andere geslacht, dan heb je voor 300 nieuwe boktorren de eitjes ergens in je hout... 

Er zijn twee maatregelen die we kunnen doen om er voor te zorgen dat je langzaam maar zeker van de boktorren afkomt: zodra je er ergens eentje hoort knagen, met (magnetron-)straling verhitten tot 'ie dood is, en in de zomer (als het uitvlieg-tijd is) met feromoon-vallen de uitgevlogen torren vangen voor ze voor nageslacht hebben gezorgd. Op deze manier zullen er elk jaar minder torren zijn, en raak je ze vroeg of laat allemaal kwijt. Het is goedkoop maar arbeids-intensief. 

De adviseur zet geregeld de microgolf in bij bestrijding van boktor. Maar dat heeft een paar nadelen: ijzer in het hout geeft problemen. Net als het lepeltje in een kop koffie in de magnetron voor problemen zorgt (vonken en zo), doet ijzer in hout dat ook. Dat wordt namelijk heet en smeult het hout direct om de spijker of schroef weg. Er ontstaat geen brand, maar de spijker of schroef komt wel los te zitten... 

Toch menen we een manco te zien in de werkwijze van de adviseur. Om dat uit te leggen eerst wat over de werking van een magnetron. Een magnetron produceert elektromagnetische straling van een frequentie die dicht bij de eigenfrequentie van watermoleculen ligt. Watermoleculen gaan dus resoneren, en daarbij absorberen ze de straling. Het gevolg is dat het water warm wordt, terwijl het glazen kopje waar het water in zit amper straling absorbeert en dus niet warm wordt. 

De adviseur gebruikt een magnetron om hout op te warmen tot een temperatuur van 55graden. Daarmee zijn namelijk alle boktorren dood. Maar... hout bevat amper vocht en absorbeert dus maar weinig straling. Het duurt dus heel lang (zeg 20 minuten) tot het hout die temperatuur heeft aangenomen. De spijkers die in het hout zitten zijn dus minutenlang gloeiend heet, en logisch dat die los komen. 


Een larve van een boktor bevat relatief veel water en zal dus relatief veel straling absorberen. Het zou kunnen zijn dat een paar seconden (misschien een tiental) al genoeg is de larve uit te schakelen, terwijl de spijker dan nog niet gloeiend heet is. Wel de voordelen, niet de nadelen. En hoe weten we of het beestje stuk is? Als je het daarna niet meer hoort knagen

Magnetronstraling is onzichtbaar, je ruikt het niet, je voelt het niet, maar is zeker schadelijk. We zullen goed moeten onderzoeken hoe we dit veilig en verantwoord kunnen doen. Je kan het afschermen met metaal en absorberen met water, dus er zijn verschillende mogelijkheden het veilig te doen.

Kortom: we gaan proberen of we met een magnetron van die beestjes kunnen uitschakelen zonder het huis te beschadigen. Er zijn CE-gemarkeerde magnetrons te koop voor deze toepassing, maar die zijn schreeuwend duur. Er zijn in Letland / Ukraine magnetrons te koop voor deze toepassing voor een paar duizend Euro. Er zijn op Marktplaats magnetrons gratis. Hier gaan we ons binnenkort
eens in verdiepen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten