Door Peter
Als een soort tegemoetkoming voor het leed dat winter heet, mochten we vandaag een uurtje langer slapen. De klok staat weer terug op de "echte" tijd (geografische tijd). De lampen zijn in de winter zowel bij het opstaan als bij het naar bed gaan aan, dus bespaar je geen energie meer door een uur vroeger dan de geografische tijd te leven. Het voordeel van zomertijd is niet meer aanwezig, dus kunnen weer "terug".
De discussie is gaande om zomer/wintertijd af te schaffen. Want het zorgt voor veel verwarring, 2x per jaar een jetlagje.
Met het afschaffen van het "klok-verzetten" is er de noodzaak om te kiezen om de klok op de zomerstand of op de winterstand te laten staan.
Voor beide mogelijkheden zijn allerlei voor- en nadelen te bedenken. Met zomertijd heb je minder kunstlicht nodig (met name in de zomer), met wintertijd is het in de winter 's ochtends wat eerder licht, en dat zou helpen om ons lichaam "aan" te zetten (aldus wetenschappers in het NRC).
Wat niet in de discussie langs komt (en wat eigenlijk het kernprobleem is), is dat onze maatschappij gewoon geen rekening met zomer en winter houdt. Elke werkweek duurt even lang, elke werkdag heeft het hele jaar door hetzelfde ritme. Of het nu zomer of winter is. En dat strookt niet met onze evolutie. De westerse mens is van oorsprong gewend om in de zomer langer actief te zijn, en het in de winter rustiger aan te doen. In de zomer meer fysiek bezig te zijn, en in de winter meer te reflecteren en inspiratie op te doen.
Eigenlijk zou de discussie over zomertijd/wintertijd (waarbij de twee kampen het nooit met elkaar eens zullen zijn) moeten gaan de vraag of wij onze maatschappij wel zo strak geregeld willen hebben. Of er niet meer ruimte mag zijn om naar eigen behoefte een dagritme te bepalen.
Mij maakt het niet uit wat er besloten wordt. Want in de zomer vind ik het fijn om vroeger op te staan, en nog lang na het avondeten actief te zijn. In de winter is "wat later beginnen en wat vroeger ophouden" het motto. En gelukkig lukt het ons om het ook zo in te vullen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten