vrijdag 20 januari 2017

Kleine klusjes


De bouw ligt in deze vorstperiode toch echt stil. Maar dat wil niet zeggen dat er niet heel veel andere dingen kunnen gebeuren! Iets wat al lang op het lijstje staat, is het schoonmaken van de keldervloer. Behalve regenwater verzamelt zich een grote hoeveelheid zaagsel en blad in deze bak. Het water wordt steeds weggepompt, de meuk blijft achter. En de pomp raakt steeds vaker verstopt.


Maar nu niet meer; vele kuipen stinkende zaagselresten later kon je de bodem van de kelder weer zien. Een dag lager bevroor de afvoerleiding van de pomp, en inmiddels ligt er een laagje ijs...

Het houthok heeft een kleine upgrade ondergaan: het oudste deel (dat ooit in de haast vlug-vlug in elkaar gezet was) heeft nu ook stevige vakken, en de eerste twee kuub voor volgend jaar ligt er alweer gezaag en gekloofd in. Hoe streng de winter ook gaat worden; we hebben hout genoeg.

En wat ook echt moet gebeuren is bepalen hoe groot de kozijnen moeten worden. Genoeg licht in de kamers, passend voor de buitengevel, en passend in de constructie. Vooral dat laatste is me nog niet duidelijk. Vandaag heb ik een "proefkozijn" gemaakt om te bepalen hoe ik het ga maken. Afgezien van hoe ik de waterslag vastzet is het me duidelijk genoeg. En nu per raam gaan tekenen!


Volgende week ga ik van (lokaal) gezaagd en gedroogd eiken de kozijnprofielen zagen, dan kunnen ze naar de timmerman om er kozijnen van te laten maken. Tegen de tijd dat het weer warmer weer is (begin maart) zijn die wel klaar.

1 opmerking:

  1. En dat nog nadat ik jullie een halve dag van je werk heb gehouden... Nogmaals heel veel dank voor alle uitleg over jullie mooie project!

    BeantwoordenVerwijderen